Sunday, July 18, 2010

Κοτόπουλο ψητό με σάλτσα φράουλας και κουσκους με λαχανικά

Αυτή ή εβδομάδα ήταν λίγο αγχώδης. Στο γραφείο να γινεται πανικός, σπίτι να μην προλαβαίνω με τα ραντεβού και τις υποχρεώσεις και η άδεια να πλησιάζει και να μηνIMG_0134 εχω ετοιμάσει ακόμα τίποτα. Γι αυτό και σήμερα αποφάσισα να μην κάνω τίποτα, να μην πάω πουθενά, να μην δώ κανέναν και να την αράξω στο σπίτάκι μου και συγκεκριμενα στο μπαλκονάκι μου και να απολάυσω για πρώτη φορά για αυτη την εβδομάδα ένα φαγητό της προκοπής, το οποίο δεν θα γινει στο πόδι και δεν θα φαγωθεί μέσα σε 5 λεπτά! Ταυτόχρονα θα έπρεπε να είναι κάτι ελαφρύ, οχι πολύ ζεστό και, γιατί όχι, και λίγο υγειινό!  Την λύση μου την έδωσε το βαζάκι με τις φράουλες με μπαλσάμικο που είχα μεσα στο ψυγείο. Η γέυση τους με είχε ενθουσιάσει και ήθελα όπωςκαιδήποτε κάποια στιγμή να κάνω μια παραλλαγή τους για να συνοδέψω κάποιο φαγητό! Αυτή η κάποια στιγμή λοιπόν ήταν σήμερα. Θα έκανα μια σάλτσα με φράουλές με την οποία και  θα συνόδευα τα στήθη κοτόπουλου που είχα στην κατάψυξη. Για συνοδευτικό αποφάσισα να κάνω ενα κουσκους το οποίο και προτιμώ από το πλιγούρι γιατί είναι πιο ντελικάτο. Το πάντρεψα όμως και με μερικά λαχανικά γιατι μας έλειπε ακόμα ο υγειινός παράγοντας,  με λίγο ξύσμα από λάιμ για το άρωμα καθως και με  κόλιανδρο για να δεσει με την γλύκα της σάλτσας. Το αποτέλεσμα ενθουσίασε όχι μόνο εμένα αλλά και τους υπόλοιπους της οικογενείας. Ακόμα και η Εμμελεια έφαγε ενα μπωλάκι από το κουσκους. Ο Νίκος δε είπε ότι ήταν το καλύτερο φαγητό που του φτιάξα αυτό το χρόνο. Η σάλτσα καταπληκτική και φρουτώδη αλλά όχι σε σημείο που να νομίζεις ότι τρώς μαρμελάδα και το κουσκους αέρινο, μυρωδάτο και πεντανόστιμο! Το δε κοτόπουλο, τρυφερό και πεντανόστιμο.

 

Πάμε στην συνταγή λοιπόν

Κοτόπουλο ψητό με σάλτσα φράουλας

Για 4 άτομα

4 στήθη από κοτόπουλο

αλάτι πιπέρι

3 κουταλιές ελαιόλαδο

 

IMG_0124

σάλτσα φράουλας

3 κουταλιές σιρόπι φράουλας

2 κουταλάκια μαρμελάδα φράουλας με τουλάχιστον 45% φρούτα

400 μλ ζωμό κοτόπουλου

100 μλ χυμό πορτοκάλι

2 κουταλιές μπαλσάμικο

μια πρέζα τσίλι

αλάτι, πιπέρι

2 κουταλιές βούτυρο

 

κουσκους με λαχανικά και λάιμ

150 γρ. κουσκους

400 μλ ζωμό λαχανικών η κοτόπουλου

1 κρεμμύδι

2 κρεμμυδάκια φρέσκα

1 μεγάλο καρότο

1 ματσάκι κόλιανδρό

το ξύσμα από ένα λαιμ

μια πρέζα τσίλι

αλάτι πιπέρι

4 κουταλιές ελαιόλαδο

 

IMG_0127 IMG_0128 IMG_0130

 

Προθερμαίνετε το φούρνο στους 150 βαθμούς.Αλατοπιπερωνετε το κοτοπουλο καλά.  Βάζετε το λάδι να κάψει και καβούρδίζετε το κοτόπουλο από όλες τις πλευρές. Το βάζετε σε ένα πυρέξ και το τοποθετείτε το φούρνο για 15 περίπου λεπτά. Στο λάδι που έμεινε στο τηγάνι προσθέτετε το σιρόπι ξανατοποθετείτε στην εστία και ανακατευετε για μερικά δευτερόλεπτα. Σβήνετε με το ζωμό κοτόπουλου και το αφήνετε να σωθεί μέχρι να μείνει το 1/3 σε ποσότητα. Προσθέτετε την μαρμελάδα (να μην έχει κομματάκια), το χυμό πορτοκάλι, το Μπαλσάμικο και το τσίλι και σιγοβράζετε μέχρί να μείνει και πάλι το 1/3 περίπου. προσθετετε το παγωμένο βούτυρο και ανακατευετε καλά. Αλατοπιπερώνετε. ΄

Αν έχετε ψηστιέρα τότε καλύτερα να κάνετε το κοτοπουλο εκει. Η γευση του καπνιστού κρέατος ταιριάζει καταπληκτικά με την συγκεκριμένη σάλτσα.

 Για το κουσκους ψιλοκόβετε όλα τα λαχανικά. Ζεσταίνετε το λάδι και καβουρδίζετε αρχικά το κρεμμύδι και τα καρότα και μετά προσθέτετε τα φρέσκα κρεμμυδάκια, ΄το  ξύσμα, το τσίλι και το ζωμό. Με το που θα αρχίσει ο ζωμός να βράζει προσθετετε το κουσκους, ανακατευετε γρήγορα και αποσύρετε από την εστία. Μην το αφήσετε παραπάνω γιατί θα παραβράσει και θα γίνει νιανιά. Το αφήνετε ξεσκέπαστο για 5 λεπτά περίπου μέχρι να φουσκώσει. Αλατοπιπερώνετε και προσθέτετε το ψιλοκομμένο κόλιανδρο. Ανακατευετε καλά.

Σερβίρετε με το κοτόπουλο κομμένο σε φέτες και την σάλτσα. Συνοδέψτε το με ένα παγωμένο άσπρο κρασί. Από ποιο κτήμα δεν ξέρω. Η επαφή μου με τα ελληνικά κρασιά είναι μικρή. Σίγουρα όμως θα πρέπει να είναι κάποιο φρουτώδη…. ίσως κάποιο μοσχάτο με ένα τικ απο ροδάκινο…. περιμένω όμως και τις δικές σας ιδέες!

 

Καλή απολαυση!!!!

5 comments:

  1. Γεύση που με ξετρελαίνει, το κοτόπουλο με τη σάλτσα φράουλας, θα πρέπει να είναι εξαιρετικά φίνος συνδυασμός. Τώρα για το κρασί, όταν συνοδεύουμε σάλτσες φρούτων όπως, Φράουλες και βατόμουρα: Γλυκό λευκό κρασί όπως Sauternes. Ακόμη με σαμπάνια ή αφρώδες κρασί, ημίγλυκο χχχχχ

    ReplyDelete
  2. Πολύ ωραία συνταγή Βασιλική. Μ' αρέσει πολύ το κους κους, το τρώμε πολύ συχνά και η ιδέα του κοτόπουλου με τη φράουλα ακούγεται τέλεια!
    Μάγδα

    ReplyDelete
  3. Τέλειο είναι. Δεν βλέπω την ώρα να το δοκιμάσω. Θα είναι το πρώτο φαγητάκι που θα φτιάξω όταν θα γυρίσουμε.

    ReplyDelete
  4. Τέλειο είναι. Δεν βλέπω την ώρα να το δοκιμάσω. Θα είναι το πρώτο φαγητάκι που θα φτιάξω όταν θα γυρίσουμε.

    ReplyDelete
  5. Πολύ ωραία συνταγή, προσωπικά μου αρέσουν οι φρουτώδεις γεύσεις στο κρέας και πιο πολύ στο κοτόπουλο, όπου "παντρεύεται" και ευκολότερα με διάφορα υλικά και αρώματα!
    Όσο για πρόταση κρασιού μ' αυτό το πιάτο, θα πρότεινα ένα ελαφρύ ροζέ με άρωμα κόκκινων φρούτων για να ταιριάζει με αυτό της σάλτσας!

    ReplyDelete

Please Leave your Comment

Related Posts with Thumbnails