Friday, April 30, 2010

Πάπια ψητή σε σαλάτα από λουλούδια με ντρέσινγκ πορτοκαλιού

Το ότι ελειπα το είπαμε. Το οτι έλειπα μόνη το πιάσαμε; Ο Νίκος έμεινε πίσω με δύο πιτσιρίκια να του παίρνουν τα μυαλά και τα αυτιά. Αυτό λοιπόν έπρεπε να επιβραβευτεί. Και ενας τρόπος για να το κάνω αυτό είναι να του μαγειρέψω κάτι καλό.
Χτες λοιπόν που είχα λίγο χρόνο παραπάνω πέρασα μια βόλτα από την υπαίθρια αγορά του Μοναχόυ γνωστή και ως Viktualienmarkt. Εκεί μπορεί να βρεί κανείς ότι θέλει. Γενικά είναι ένας μαγειρικός παράδεισος για ανθρώπους σαν και μένα. Αφού έκανα την βολτα μου με την ησυχία μου, φορτώθηκα μια καλή ψαριά φρεσκα ψάρια, σπαράγγια πράσινα και τρυφερά, σαλατικά όλων των ειδών, φρούτα του δάσους και του μπαξέ, αγόρασα και μερικά λουλουδάκια για φάγωμα, έκανα και το τελευταίο τσιγάρο της ημέρας και πήρα σιγά σιγά το δρόμο για το σπίτι. Το ότι θα κανα τα σπαράγγια είναι το μόνο σίγουρο. Η ερώτηση όμως ήταν με τι και πως καθώς και τι σαλάτα θα κανα. Στην προσπάθεια μου να τακτοποιήσω τα ψάρια στον καταψύκτη ανακάλυψα δύο στήθη πάπιας, ξαδέρφης ίσως του Ντόναλτ. Την έβαλα στα γρηγορα να ξεπαγώσει και άρχισα τις δουλειές.

Duck with Orange Dressing and flower salad (1 von 1) 

Τα σπαράγγια απόφασισα να τα συνοδέψω με ένα ριζότο με λαίμ, ισπανικό Manchego και γαρίδες. Την συνταγή γι αυτό, αργότερα. Η σαλάτα όμως που έκανα με τα λουλούδια ήταν όλα τα λεφτά......Η πάπια τρυφερή και πεντανόστιμη, η σαλάτα τραγανη και δροσερή! Το ντρέσινγκ δε, αν σκεφτεί κανείς ότι προέκυψε τυχαία, ήταν τέλειο... αν και την επόεμνη φορά λέω να κάνω μια μικρή αλλαγή.. περιμένω προτάσεις...

Πάμε;

Πάπια ψητή σε σαλάτα από λουλούδια και ντρέσινγκ πορτοκαλιού

Ξεκινάμε πρώτα με την παπια. Παίρνουμε το δίκανο και βγαίνουμε παγανιά! Προσπαθούμε να σκοτώσουμε μία με πολλά στήθη ώστε να χουμε όσο το δυνατό λιγότερες απώλειες. Ανά άτομο και στήθος. Τσιγκουνιές μην κάνουμε. Την πλένουμε , την σκουπίζουμε, την αλείφουμε με λίγη dove για να να ειναι τσίτα, της χαράζουμε την πετσα σε ρόμβους για να μην μαζέψει και την αλατοπιπερώνουμε καλα και από τις 2 πλευρές. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς. Σε ενα φαρδύ τηγάνι ζεσταίνουμε 3 κουταλιές ελαιόλαδο και καβουρδίζουμε την πάπια, πρώτα από την πλευρά της πέτσας για 2 λεπτά και μετά από την άλλη πλευρά για ακόμα 2 λεπτά. Την τοποθετούμε στο φούρνο για 20 λεπτα περίπου.



Στο διαστημα αυτό ετοιμάζουμε την σαλάτα. Είστε ελέυθεροι να χρησιμοποιήσετε ότι σαλάτες θέλετε. Εγώ πήρα διάφορες ώστε να υπάρχει μια εναλλαγή στις γευσεις. Και φυσικά μην ξεχάσετε τα φαγώσιμα λουλούδια. Εννοείτε ότι δεν θα πρέπει να είναι ραντισμένα.

Για το ντρέσινγκ

1 κουταλια μαρμελάδα πορτοκάλι
το χυμό από ένα πορτοκάλι
1 κουταλάκι μέλι
1 κουταλάκι σπόρους μουστάρδας
1 κουταλάκι κανονική μουστάρδα
1 κουταλια μουσταρδα με σύκο
4 κουταλιές ελαιόλαδο
αλάτι, πιπέρι
λίγο τζίτζερ τριμμένο



Χτυπάτε όλα τα υλικά μαζί προσθέτοντας το ελαιόλαδο τελευταιο και λίγο λίγο ώστε να σχηματιστει μια παχύρευστη σάλτσα. περιχύνετε με αυτό την ψιλοκομμένη σαλάτα σας και ανακατέυετε με τα χεράκια σας. Αφηνετε για λίγο να τραβήξεικαι την μοιράζετε στα πιάτα.




Κόβετε την πάπια σε ψιλές φέτες, περιχύνετε με λίγο ντρέσνγκ και σερβίρετε με την σαλάτα. Απλή έτσι; Πιθανόν την ώρα του φαγητού να νοιώσετε την ανάγκη να βελάξετε η να κατεβάσετε γάλα..... αγνοήστε το....


7 comments:

  1. Ότι υπάρχουν και λουλούδια για φάγωμα δεν το ήξερα μόνο αυτά των κολοκυθιών ξέρω!!
    Η όλη παρουσίαση υπέροχη όπως και το ντρέσινγκ
    Καλό Μήνα!!!

    ReplyDelete
  2. Φοβερό μαγιάτικο στεφάνι!!!
    Αν το δεις απο μακριά δεν σου κάνει για φαγάκι.
    Πολύ ωραία συνταγή και παρουσίαση φυσικά.

    Μπράβο!! Καλή πρωτομαγικά

    ReplyDelete
  3. πολυ πρωτοτυπη συνταγη!μπραβο!!!
    καλο μηνα!

    ReplyDelete
  4. super όπως πάντα και food styling για περιοδικό!

    ReplyDelete
  5. πανδαισια...εκπληκτικο πιατο και απιστευτη παρουσιαση...

    ReplyDelete
  6. Kalhmera kai kalo mhna! Euxaristo poly gia ta glyka sas logia!
    Xanthi edo vriskeis oti theleis! Syntoma tha valo kai mia creme Brulee me anthi levantas! Filia polla

    ReplyDelete
  7. Προσοχή, υπάρχουν και λουλούδια που αν τα φάτε σίγουρα θα αποχαιρετήσετε αυτό το κόσμο! Γι' αυτό συμβουλευτείτε πριν βάλετε ο'τιδήποτε φύλλο ή λουλούδι, πιάτο σας.

    ReplyDelete

Please Leave your Comment

Related Posts with Thumbnails