Thursday, March 11, 2010

Gnocchis με Ricotta και βασιλικό

Και πάμε στην δεύτερη συνταγή για σήμερα.

Πολλές φορες μαγειρεύω πράγματα που δεν πολυαρέσουν στην Χριστίνα. Τα τρώει παρόλα αυτά. Έχουμε συμφωνήσει όμως πως τουλάχιστον μια φορα την εβδομάδα θα διαλέγει αυτή τι θα μαγειρέψουμε. Χτες λοιπόν ήταν η σειρά της και διάλεξε να κάνουμε Gnocchis. Εγώ διάλεξα να μην κάνουμε τα κλασσικά με πατάτα γιατί θα μας τρώγαν χρόνο αλλα κάποια πιο ελαφριά και γρήγορα με Ricotta. Και γίναν σε χρόνο ντε-te και προπάντων ΠΕΝΤΑΝΟΣΤΙΜΑ. Το επόμενο ήταν ότι η χριστίνα δεν τα θέλει με σάλτσα αλλα εμείς ναι. Στο πρεβάζι του παραθυρου μου είχα μισό κιλό ντοματάκια τα οποια σήμερα θα ήταν για πέταμα τόσο που είχαν ωριμάσει. Το ίδιο και οι μελιτζάνες στο ψυγείο. Αποφάσισα λοιπόν να συνοδέψω τα δικά μας Gnocchis με ένα Sugo με τα παραπάνω λαχανικά. Βρήκα ότι τους πήγε πολύ και νομίζω ότι θα το καθιερώσω σε αυτό το συνδυασμό. Πάμε?




Gnocchis με Ricotta και βασιλικό
Για 4 άτομα

500 gr. Ricotta η ανθότυρο
3 κρόκους αυγών
200 gr. αλεύρι
70 gr. Παρμεζάνα τριμμένη
1 ματσάκι βασιλικό ψιλοκομμένο
1/2 κουταλάκι
αλάτι
Φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Αλεύρι για το άνοιγμα
50 gr. Βούτυρο
50gr. Παρμεζάνα τριμμένη η κεφαλοτύρι

Η παρασκευή είναι απλή. Απλά ζυμώνουμε όλα τα υλικά μαζί. Έτοιμη! Η ζύμη κολλάει ελαφρά. Έτσι πρέπει να είναι. Μην βάλετε άλλο αλεύρι γιατί τα Gnocci σας δεν θα γίνουν αφράτα και ανάλαφρα αλλα κοτρόνια! Και άντε να τα χωνέψετε μετά. Χωρίζετε την ζύμη σε 4 μέρη και ανοίγετε το κάθε μέρος, σε αλευρωμένη επιφάνεια, σε κορδόνι με διάμετρο 2 cm pc. Κόβετε κομματάκια περίπου 2 cm και τα φορμάρετε αν θέλετε με ένα πιρούνι στο σχήμα τον Gnocchis. Τα βράζετε σε δόσεις σε αλατισμένο νερό μέχρι να ανεβούν στην επιφάνεια. Τα βγάζετε με την τρυπητή κουτάλα και τα περνάτε λίγο από το τηγάνι από το καυτό βούτυρο μέχρι να πάρουν ελαφρά χρώμα. Σερβίρετε αφού τα πασπαλίσετε με μπόλικο τριμμένο τυρί.









Έτσι τα έφαγε η Χριστίνα και ενθουσιάστηκε. Εμείς τα συνοδέψαμε με το Sugo.

Sugo με ντομάτα και μελιτζάνα

500gr. ντομάτες ώριμες
1 μελιτζάνα
1 κρεμμύδι
10 κόκκους κόλλιανδρου
Μια ιδέα φρεσκοτριμμενης κανέλας
λίγο chilli
1 κουταλάκι ζάχαρη
4 κουταλιές ελαιόλαδο
1/4 μήλου
1 κουταλια καλο Μπαλσάμικο
αλάτι, πιπέρι
1/2 myth μαχαιριού φυσική Βανίλια

Εκτέλεση

Κόβουμε την μελιτζάνα σε μικρές λωρίδες. Ψιλοκόβουμε τις ντομάτες. Δεν τις πολτοποιούμε. Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι. Σε ένα κατσαρολάκι ζεσταίνουμε το λάδι και τηγανίζουμε ελαφρά τις μελιτζάνες. προσθέτουμε το κρεμμύδι και το καβουρδίζουμε και αυτό μερικά λεπτά. Πασπαλίζουμε με την ζάχαρη και σβήνουμε με το μπαλσάμικο. Προσθέτουμε τις ντομάτες, το τριμμένο μήλο και τα μπαχαρικά και τα αφήνουμε να βράσουν σε σιγανή φωτιά για μερικά λεπτά. Το μήλο είναι για να δέσει η σάλτσα. Επειδή ο Νίκος δεν θέλει να πετάμε πράγματα έπρεπε να βρω κάτι για να κάνω με τα ασπράδια που περίσσεψαν από τα gnoccis. Αποφάσισα λοιπόν να τα τηγανίσω, αφού τα χτύπησα πρώτα με αλατοπίπερο και λίγο θυμάρι. Αν τα θέλετε ακόμα πιο ελαφριά μπορείτε να τα κάνετε pose. Τα σέρβιρα επίσης με τα gnoccis, τοποθετώντας πρώτα στο πιάτο το Sugo, μετά την ομελέτα με τα ασπράδια και τέλος τα gnoccis. Όλα δέσαν τόσο αρμονικά μεταξύ τους που φάγαμε του σκασμού!

Καλή σας όρεξη!!

No comments:

Post a Comment

Please Leave your Comment

Related Posts with Thumbnails