Tuesday, January 19, 2010

Μοσχαρίσιο φιλέτο ποσέ με πουρέ από μαϊντανό

Καλημέρα, καλημέρα,

αυτή η εβδομάδα είναι λίγο δύσκολη οποτε θα σας παραμελήσω λίγο. Αυτή η εργασία με έχει βγάλει εντελώς εκτος προγράμματος αλλα καλά να πάθω που τα αφήνω όλα για την τελευταία στιγμή.

παρόλα αυτά είπα να κάνω ένα μικρό διάλειμμα και να σας γράψω μια συνταγουλα.

πρόκειται για ένα αγαπημένο φαγητό, πολύ πολύ εύκολο και ότι πρέπει για να εντυπωσιάσετε...αρκεί να το στολίσετε πιο ωραία στο πιάτο από ότι εγώ....

γενικά m αρέσει όταν έχω καλεσμένους να φτιάχνω φαγητά τέτοια που μου επιτρέπουν να είμαι με τους καλεσμένους μου και να μην λείπω ώρες ολόκληρες στην κουζίνα.
Τα κρασιά μπορείτε να τα αναμείξετε από πριν, και λίγο πριν κάτσετε στο τραπέζι για να φάτε το πρώτο πιάτο, να βάλετε το φιλέτο να βράζει.

Μοσχαρίσιο φιλέτο ποσέ με πουρέ από μαϊντανό




για 4 άτομα

1 kg μοσχαρίσιο φιλέτο (Κατά προτίμηση το μεσαίο κομμάτι ώστε να είναι όλο ομοιόμορφο σε πάχος)
16 κρεμμυδάκια για στιφάδο
4 κουταλιές ελαιόλαδο η 2 koutalies ghee
2 κουταλιές μαύρη ζάχαρη
400 ml κόκκινο κρασί ξηρό
150 ml κρασί porto
100 ml madeira
2-3 κουταλιές λικέρ κόκκινου κρασιού
2 κλωνάρια δεντρολίβανο
6 κλωναράκια θυμάρι
3 φύλλα δάφνης μερικούς κόκκους πιπέρι
3 γαρύφαλλα
1 κουταλια cornflour
100 gr. βούτυρο

Για τον πουρέ

4 πατάτες
1/2 kg ρίζες μαϊντανού
100gr. βούτυρο
2 ματσάκια μαϊντανό
αλάτι, πιπέρι, μοσχοκάρυδο

Πλένουμε και καθαρίζουμε το κρέας από τα λίπη. Το σκουπίζουμε καλά. Σε μια φαρδιά κατσαρόλα καίμε το λάδι και καβουρδίζουμε τα κρεμμυδάκια. πασπαλίζουμε με την ζάχαρη και τα καραμελωνουμε. Σβήνουμε με το porto και προσθέτουμε σταδιακά και τα υπόλοιπα κρασιά, τα βότανα και τα μπαχαρικά. τα αφήνουμε, με ανοιχτό εννοείται το καπάκι, να πάρουν μια βράση. χαμηλώνουμε την θερμοκρασία στο ελάχιστο και προσθέτουμε το φιλέτο. Σκεπάζουμε και βράζουμε σε ελαχιστη θερμοκρασία για περίπου 30 λεπτά.

Στο μεταξύ προθερμαίνουμε το φούρνο στους 80 βαθμούς.

Βράζουμε τις πατάτες και τις ρίζες σε αλατισμένο νερό, τις στραγγίζουμε και τα πολτοποιούμε (τις ρίζες στο μπλέντερ, τις πατάτες με την πρέσα για να μην μας γίνουν κόλα). Στο μπλέντερ με τις ρίζες προσθέτουμε και τα φύλλα μαϊντανού καθώς και το βούτυρο. πολτοποιούμε. Ενώνουμε με τις πατάτες και ανακατεύουμε καλά. Αλατοπιπερώνουμε και μπαχαριζουμε με μοσχοκάρυδο.

Βγάζουμε το φιλέτο από το κρασί και αφού το τυλίξουμε σφιχτά σε αλουμινόχαρτο, το τοποθετούμε στο φούρνο. Στραγγίζουμε την σάλτσα και την ξαναβάζουμε να βράσει σε δυνατή φωτιά έως ότου μείνουν μονο 150 ml περίπου. Ανακατεύουμε το corn flour με λίγο νερό και το προσθέτουμε στην σάλτσα, Ανακατεύουμε καλά για να μην σβολιάσει. σιγά σιγά προσθέτουμε και το βούτυρο σε δόσεις ανακατεύοντας συνεχώς. προσθέτουμε και τα κρεμμυδάκια. Αλατοπιπερώνουμε αν χρειαστεί. Κόβουμε το φιλέτο σε φέτες και σερβίρουμε με την σάλτσα και τον πουρέ.

Αν το φιλέτο σας το προτιμάτε εντελώς dead, απλά το αφήνετε για μερικά λεπτά μέσα στην καυτή σάλτσα. Ο πουρές πάντως είναι όλα τα λεφτά. Οι ρίζες του μαϊντανού τον κάνουν κάπως γλυκό και σε συνδυασμό με την σάλτσα και το κρέας είναι σκέτο όνειρο! Δυστυχώς αυτή τη φορα έβαλα μονο ένα ματσάκι μαϊντανό κάτι που φάνηκε και στην γεύση και στο χρώμα.... sorry μαράκι.......

P.s. και οποιος έχει καμια δέα για τον πρώιμο καπιταλισμό ας βάλει μια φωνή...... άντε γιατί έχουμε και ετοιμασίες για τα γενέθλια....

φιλούρες!

3 comments:

  1. ...δεν ξαναμπαίνω στο "σπιτικό" σου αν δεν έχω φάει καλά!
    μου τρέξαν τα σάλια...

    ReplyDelete
  2. Και το φιλέτο αλλά και ο πουρές καταπληκτικά! Συγχαρητήρια!

    ReplyDelete
  3. Koritsia sas euxaristo! An vro ligo xrono tha sas doso kai to trito piato pou htna mia yperoxh Creme Brullee me asprh sokolata! Oneiro!!!

    ReplyDelete

Please Leave your Comment

Related Posts with Thumbnails