Thursday, October 15, 2009

Κολοκυθάκια γεμιστά αυγολέμονο

καλημερούδια,


λοιπόν, σήμερα εξαιτίας μιας μικροεπέμβασης που αναγκάστηκε να κάνει ο αγαπητός μου αντρούλης και κολόνα του σπιτιού μου στο δοντάκi του, έπρεπε να κάνω κάτι σε..νιάνια ας πούμε, εφόσον δεν μπορούσε να μασήσει. Αποφάσισα λοιπόν, μιας και στο ψυγείο μου ούτε κολοκυθάκια, ούτε κύμα, ούτε ρύζι είχα, ούτε καν λεμονια, να κάνω κολοκυθάκια γεμιστά με ρυζάκι και κύμα και αυγολέμονο :))Κουφό?

Και τα κάνα και γίναν πεντανόστιμα. Μονο η μικρή στραβομουτσούνιασε και μου κανε παρατηρήση ότι το πιάτο της είναι γεμάτο από αυτά τα "μακριά, πράσινα πράματα". Αν εσείς όμως δεν έχετε πρόβλημα με μακριά πράσινα πράματα, ορίστε η συνταγή





Για 4 άτομα με κανονική όρεξη


4 μεγάλα (μακριά και πράσινα) κολοκυθάκια

1 μεγάλο κρεμμύδι

1/2 ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο

1 κρασοπότηρο ελαιόλαδο

2 φλιτζανάκια ρύζι

250 gr κυμα μοσχαρίσιο

αλάτι, πιπέρι


για το αυγολέμονο

το χυμό από 1 λεμόνι

1 αυγό


Παρασκευή
κόβω το κολοκυθάκια τα μακριά και πράσινα στα δυο και τα αδειάζω με το εργαλείο που καθαρίζω τα κουκούτσια από τα μήλα. Αφήνω όμως και 1/2 εκ. προφίλ. Το εσωτερικό δεν το πετάω παρα το βάζω στην κατάψυξη για τους κολοκυθοκεφτέδες μου.


Καβουρντίζω στο μισό λάδι το κρεμμύδι, πρόσθετw το κυμα και αφού καβουρdιστούν και τα δυο ρίχνω και το ρυζάκι με τον άνηθο, καθώς και 1 φλιτζανάκι νερό. Aλατοπιπερωνω, τα φέρνω και δυο τρεις σβούρες με την ξύλινη την κουτάλα και τα αποσύρω από την φωτιά.


Gεμίζω με την γέμιση τα κολοκυθια και τα τοποθετώ αν γίνεται στο ίδιο τηγάνι που κάνα και την γέμιση. Έτσι και οικονομία κάνω στα σκευη μου και το περιβάλλον προστατεύω για να το μολύνω μετά με την ατέλειωτη lack στα μαλλιά μου!

Προσθέτω νερό τόσο ώστε να καλύπτει τα κολοκυθια στο 1/2 τους, περιχύνω με το υπόλοιπο λαδάκι, ξαναμαναλατοπιπερwνw, καπακώνω και τα βράζω για περίπου 20 λεπτά σε χαμηλή φωτιά. Kαλά είναι να τα κοιτάζετε που και που μην τυχόν και σας παραβρασουν και είναι για τα ...γουρούνια που θα λεγε και ο πατέρας μου.



Αποσύρουμε από την φωτιά, χτυπάμε το αυγό μαζί με το χυμό λεμονιού, προσθέτουμε και λίγο από το ζουμάκι του φαγητού και αφού βγάλουμε τα κολοκυθάκια από το τηγάνι η την κατσαρόλα η από όπου τα είχαμε τέσπα, αυγοκόβουμε το ζουμάκι που έχει μείνει.



ΚΣαναβάζουμε τα κολοκυθάκια τα μακριά και πράσινα στην υπεροχη σαλτσούλα μας, τα αφήνουμε να μπανιαριστούν λίγο με την σαλτσούλα και τα ξαναβάζουμε στα πιατάκια μας μας για να τα απολαύσουμε με μπόλικο άσπρο ψωμάκι που θα πάει και θα καθίσει ακριβώς στα...υπέροχα και σφριγηλά μπουτάκια μας.


καλή σας όρεξη παρόλα αυτά!

2 comments:

  1. Πολύ νόστιμα τα κολοκυθάκια σου όπως και η περιγραφή σου! Αγαπημένο φαγάκι τώρα που δροσίζει ο καιρός!

    ReplyDelete
  2. Αχ και τι δεν θα δινα να είχα ένα πιατάκι από αυτά τα "μακριά, πράσινα πράματα"...
    απολαυστκό το πιάτο, ακόμα καλύτερη η περιγραφή!

    ReplyDelete

Please Leave your Comment

Related Posts with Thumbnails