Αν και σήμερα είχα σκοπό να ανεβάσω μια συνταγή για ενα υπέροχο σοκολατένιο τσιζκεικ με καραμελωμένες φράουλες, μια σύντομη επίσκεψη στην μισητή ζυγαριά με έκανε να αλαξω γνώμη πολύ γρήγορα. Δυστυχως δεν είναι καιρός ούτε για σοκολατένια τσιζκεικ και σίγουρα ούτε για καραμελωμένες φράουλες. Αλλά σίγουρα είναι καιρός για κοντές φουστίτσες, αεράτα φουστανάκια και παντελονάκια κολητά και φυσικά κορμιά που να χωράνε σε όλα αυτα χωρίς να θυμίζουμε χωριατικο λουκάνικο με μια γερή δόση πορτοκάλι.
Κομμένες λοιπόν οι παρασπονδίες. Και επειδή αυτή την εβδομάδα τα ελληνικά σπαράγγια έχουν την τιμητική τους στο ALDI είπα να ξεκινήσουμε από εκει. Εδώ να πω ότι από τότε που έμαθα να μαγειρευω ή ίδια μου σπαράγγια, δηλαδή τα τελευταια δύο χρόνια, τα λατρευω στην κυριολεξία. Μπορώ να καταλάβω όμως και αυτούς που λένε ότι δεν θέλουν να τα βλέπουν στα μάτια τους. Έτσι ακριβώς σκεφτόμουν και εγώ παλαιότερα. Σε αυτό είχαν βοηθήσει και κάποιες λάθος επιλογές σπαραγγιών. ξυλιασμένων, άνοστων, σάπιων, μαραμένων. Πλέον αν θέλω να είμαι εντελώς σίγουρη ότι τα σπαράγγια που πήρα είναι τρυφερά αγοράζω μόνο πρασινα. Φυσικά αυτό δεν αποτελεί εγγύηση ότι δεν θα έχουν ξυλιασμένες άκρες. Γι αυτό και αφαιρούμε πάντα δύο δάχτυλα από το τέλος. Και αν το σπαράγγι είναι χοντρό σαν τον αντίχειρα, τα ξεφλουδίζουμε κιόλας. Αλλά αν θέλετε να είστε εντελώς σίγουροι τα ξεφλουδίζετε πάντα, ανεξάρτητα το πάχος τους. Από τα πράσινα ξεφλουδίζουμε τα δύο τρίτα. Από τα άσπρα, από τον ανθό και κάτω και αν γίνεται δύο φορές.
Η παρακάτω συνταγή είναι από τις πολύ αγαπημένες μου κυρίως γιατί είναι ευκολη και γρήγορη και δεν χρειάζεται κάποια επιπλέον προετοιμασία ή περαιτέρω επεξεργασία. Ο ζωμός μέσα στον οποίο σιγοβράζουν και μαρινάρονται συγχρόνως είναι υπέραρκετός για να σας δώσει ένα καταπληκτικό ντρέσινγκ ενώ η ελληνικότατη και πεντανόστιμη φέτα δένει απόλυτα με το κρεμώδες αβοκάντο για να αποτελέσουν όλα μαζί μια υπέροχη σαλάτα ή ένα πεντανόστιμο και ελαφρύ κυρίως γευμα.
Ζεστή σαλάτα με σπαράγγια, αβοκάντο και φέτα
Προσαρμοσμένη από το Paule´s Kitchen
500 γρ. σπαράγγια
2 αβοκάντο
150 γρ. τυρί φέτα
1/2 μπαστουνάκι βανίλιας ή
1 σκελίδα σκόρδο (αν και εγώ προτιμώ την εκδοχή με την βανίλια)
1 κουταλάκι ζωμό λαχανικών
150 μλ νερό
1 μεγάλη κουταλιά βούτυρο
το χυμό ενός λεμονιού
αλάτι, πιπέρι
Πλύντε τα σπαράγγια και καθαρίστε τα με το τρόπο που υπέδειξα παραπάνω. Σε ένα φαρδύ αντικολητικό τηγάνι βάλτε το βούτυρο να ζεσταθεί και καβουρδίστε τα σπαράγγια ελαφρά. Πασπαλίστε με το ζωμό λαχανικών, προσθέστε και την βανίλια και σβήστε με το νερό. Σιγοβράστε τα, ανακατευοντας ανά διαστήματα, μέχρι να βράσουν τα σπαράγγια και να σωθεί το ζούμι τόσο ώστε να μείνουν στο τέλος μόνο 3-4 κουταλιές. Προσοχή μονο μην τα παραβράσετε. Να μην είναι εντελώς al dente αλλά ούτε και πολύ μαλακά. Αφαιρέστε το τηγάνι από την φωτιά και αφήστε τα σπαράγγια να κρυώσουν ελαφρά. Αλατοπιπερώστε
Σε μια πιατέλα κόψτε το αβοκάντο σε λεπτές φέτες και περιχύστε το με το χυμό λεμονιού. Αλατοπιπερώστε ελαφρά. Απλώστε από πάνω τα σπαράγγια, πασπαλίστε με την τριμμένη φέτα και απολαυστε τα με μπόλικο ψωμάκι και ένα ποτήρι παγωμένο άσπρο κρασί.
Σας φιλώ
Βασιλική