Sunday, October 17, 2010

Σαλιγκαράκια γεμιστά με Αντζούγιες και πέστο

Σήμερα περιμέναμε κόσμο για φαγητό. Χτες όμως το χαμε ρίξει στις βόλτες. Που σημαίνει ότι σπίτι δεν είχα ούτε αυγό. Μόνο κάτι ασπράδια από IMG_2510την περασμένη εβδομάδα που περιμένουν να γινουν μακαρόνς κάποια στιγμή. Και τι μακαρόνς....αλμυρά παρακαλώ!! Αλλα πσττττττττττττττ.....σήμερα θα πούμε άλλα.... Σήμερα θα πούμε για το πτωχικό τραπέζι που κάνα στους κολητούς μας. Βασιστήκαμε στην καλη τους καρδιά και τους σερβίραμε ότι ειχαμε σπίτι. Η μόνη στάση που κάναμε χτες το βράδυ ήταν στο βενζινάδικο για να πάρω μια σάλτσα. Και ένα μάρλμπορο. Σε περιπτωση που αναρωτιέστε, τα βενζινάδικα εδώ είναι σαν μικρά Σ/Μ. Έχουν σχεδόν τα πάντα. Σάλτσα λοιπόν βρήκα αλλά μια προμαγειρεμένη της μπαρίλα. Αλλά στην ξέρα.... Ήξερα ότι είχα φρέσκο τόνο στην καταψυξη, ήλπιζα ότι θα χω και μακαρόνια αλλιως θα τον τρώγαμε πλακί με ρύζι. Στην κατάψυξη είχα επίσης και μερικά μανιτάρια, οπότε τα πέρασα και αυτά λίγο από το τηγάνι. Για σαλάτα και καλά. 
Για γλυκό θα βγαζα το Apfelstrudel με σάλτσα βανίλιας που χα κάνει από χτες. Με φύλλο δικό μου παρακαλώ! Πρόκοψα και άνοιξα και φύλλο. Και αν σας πω τι ευκολο που ήτνα θα πάθετε την πλάκα σας. Μάλλον δεν θα σας το πω...θα σας το δείξω. Όταν αξιωθώ να μάθω που δουλευει το βίντεο στην φωτογραφική μου θα με βιντεοσκοπήσω για να δείτε και εσείς ότι δεν έχετε πλέον δικαιολογία να αγοράζετε τα έτοιμα του κανάκη. Ξεχάστε βέργες, πλάστες κτλπ.... Αλλά είπαμε... σύντομα. Επειδή λοιπόν το όλο σκηνικό μου φάνηκε πολύ φτωχό αποφάσισα να κάνω και ένα ακόμα ορεκτικό . Υλικά πολλά δεν είχα στην διάθεση μου. Χτες και προχτές δεν πέρασα ούτε έξω από το Σ/Μ για αυτό και στο σπίτι ξεμεινα από τα πάντα. ο Νίκος ήθελε κάτι σε φλαμ αλλά δεν είχα γέμιση. Είχα όμως αντζούγιες και λίγο αλευρι οποτε και αποφάσισα να κάνω κατι με αυτά. 


Η ιδέα μου ήρθε όταν κατεβάινοντας στο φούρνο για να πάρω ψωμί είδα κάτι σαλιγκαράκια σφολιάτας γεμιστά με παπαρουνόσπορο. Γυρίζοντας σπίτι έκατσα και ετοίμασα στα γρήγορα την ζύμη που χα ξανακάνει για την αμερικάνικη μηλόπιτα αλλά σε μικρότερη ποσότητα και φυσικά χωρίς ζάχαρη. Για γέμιση χρησιμοποίησα τις αντζούγιες τις οποίες όμως και ξαλμύρισα σε λίγο γάλα (αυτό κάπου το είχα δαιβάσει κάποτε αλλά και πάλι μου φανήκαν κομματάκι αλμυρές. ίσως την επόμενη φορά να της αφήσω λίγο παραπάνω) και τις πολτοποίησα με λίγη πέστο. άνοιξα την ζυμη σε φύλλο, άλειψα εκεί το μείγμα, το τύλιξα, το κοψα σε φέτες. τα ψησα και ....τα φάγαμε σχεδόν όλα μόνοι μας. 
IMG_2508


Την επόμενη φορά δεν θα περιοριστώ στη γέμιση με τις αντζούγιες αλλά θα αλείψω μερικά με πέστο λιαστής ντομάτας, άλλα πάλι με φρέσκια ντομάτα και παστουρμά, με κατσικίσιο τυρί και μαρμελάδα δαμάσκηνου ή και με πατέ ελιάς! Η ζύμη εξαιτιας του βουτύρου και του παγωμένου νερού αποροφάει αέρα και γίνεται φουσκωτή και αφράτη, και αν και η υφή της θυμίζει λίγο σφολιάτα η γέυση της είναι κλάσης ανώτερη. Και η παρασκευή της παιχνιδάκι! Μόνο που λόγω ελειψης αυγου δεν μου βγήκαν ροδοκόκκινα παρά λίγο χλωμά. Τα συνοδέψαμε με ένα μπουκάλι καταπληκτικό κόκκινο κρασί , του 2007, από το κτήμα του Κυρ Γιάννη. 


Πάμε στην συνταγή;
IMG_2500 IMG_2501 IMG_2502


Σαλιγκαράκια γεμιστά με αντζούγιες και πέστο
Για την ζύμη
180 γρ. αλευρι
120 γρ. βούτυρο
100 γρ. νερό παγωμένο
1 πρέζα αλάτι
2 κουταλιές τριμμένο παρμεζάνα

Για την γέμιση
100 γρ. αντζούγιες σε λάδι
2 κουταλιές παρμεζάνα τριμμένη
1 σκελίδα σκόρδο
100 φύλλα βασιλικού
10 κλωναράκια μαιντανό
4 κουταλιές ελαιόλαδο
2 κουταλιές κουκουνάρι
μισή κούπα γάλα
1 κροκος αυγού για το άλειμα

Ετοιμάζετε πρωτα την ζύμη. Βάζετε το αλευρι στο κάδο του μίξερ σας και ριχνετε το παγωμένο βούτυρο σε κομματάκια, το αλάτι και την παρμεζάνα. Δουλεύετε το μείγμα με το γάντζο έως ότου να αφομειωθεί το βούτυρο και το μείγμα να γίνει ελαφρά τριφτό. Συνεχίζοντας το δούλεμα ρίχνετε το παγωμένο νερό. Προσοχή. Όχι απλά κρύο αλλά πραγματικά παγωμένο. Το απλά κρύο νερό θα σας κάνει την ζύμη λάσπη.  Βάλτε λοιπόν μισή ώρα πριν να αρχίσετε να κάνετε την ζύμη, ένα μπουκάλι με νερό στην κατάψυξη, είτε μερικά παγάκια σε μια κούπα με νερό. Κατόπιν μετρήστε 100 μλ και ρίξτε το σε τρεις δόσεις στην ζύμη. Πάψτε να την δουλευετε όταν η ζύμη αρχιζει να σχηματίζει μεγάλα τρίμματα. Τυλίξτε την σε μεμβράνη και βάλτε την στο ψυγείο για τουλάχιστον 1 ώρα. Για να επιταχύνετε το πάγωμα, βάλτε την για μισή ώρα πρώτα στην κατάψυξη. Σε αλευρωμέενη επιφάνει, ανοίξτε την ελαφρά με τον πλάστη και διπλώστε τυην πάλι. Επαναλάβετε αυτό το βημα 3-4 φορές. Ξανατυλίξτε την και βάλτε στην στο ψυγείο μέχρι να ετοιμάσετε την πεστο και να  ζεσταθεί ο φούρνος.
IMG_2451 IMG_2453 IMG_2456


Ανάψτε το φούρνο στους 200 βαθμούς στην μεσαία σκάλα. Βάλτε τις αντζούγιες  για 10 λεπτά στο γάλα να ξαλμυρίσουν. Κατόπιν σταγίξτε τις και βάλτε τις στο μπλέντερ με τα υπολοιπα υλικά. Δουλέψτε το μείγμα μέχρι να γίνει μια ομοιογενής πάστα.
Σε αλευρωμένη επιφάνει ανείξτε τη ζύμη σε ορθογώνιο φύλλο 20χ40. Αλειψτε το με το μείγμα της αντζούγιας, τυλίψτε το σε σφιχτό ρολλό και κοψτε το σε φέτες 2 περίπου εκκατοστών. Τοποθεττήστε τις φέτες σε μια λαμαρίνα καλυμένη με λαδόκολα και πατήστε τις ελαφρά από πάνω. Αλείψτε τις με λίγο κροκάδι αραιωμένο με λιγο νερό και ψήστε τις για περίπου 20 με 25 λεπτά! Τρώγονται ζεστά και κρύα!!!!
IMG_2488 IMG_2489 IMG_2491
Καλή όρεξη!!!

Υ.Γ. τελικά μακαρόνια είχαμε!


7 comments:

  1. Καλώς την!!
    Εγώ λέω να φτιάξω αυτή τη ζύμη αλλά να τη γεμίσω με κάτι άλλο ποτέ δεν τα πήγα καλά με τις αντζούγιες!!!
    Καλή εβδομάδα.

    ReplyDelete
  2. Εγώ θα τη γεμίσω με ατζούγιες και με τα άλλα που προτείνεις εκτός από τις λιαστές που δεν μου πολυαρέσουν!
    Φαντάσου να είχες και υλικά τι θά έκανες χρυσοχέρα μου καρυδούλα!
    Φιλιά

    ReplyDelete
  3. Para poli omorfo h'ors d'oevres me. Thelo duo me krasaki.

    ReplyDelete
  4. απο τα αγαπημένα μου μεζεδάκια. Εγώ τα κάνω με σφολιάτα και τα βάζω κατάψυξη!Κάνω και γλυκά και αλμυρά!

    ReplyDelete
  5. Τί ωραία σαλιγκαράκια. Μ' αρέσει η αντζούγια, είμαι από αυτούς που την βάζουν και σε πίτσα, επομένως αυτά εδώ είναι τέλεια για μένα.
    Μμόλις είδα και την προηγούμενη ανάρτησή σου με την φωτογραφία της κορούλας σου! Τί κούκλα είναι αυτή; Να σου ζήσει!! :)
    Μάγδα

    ReplyDelete
  6. Αχ τι δημιούργησες πάλι!Σε ζηλεύω. Εγώ κάθε πρωί που βλέπω το site κάνω σχέδια για το τι θα μαγειρέψω, αλλά το βράδυ όταν πάω σπίτι, μόλις βάλω την μικρή για ύπνο δεν βλέπω την ώρα να πάω να ξαπλώσω. Έτσι τα σχέδια πάνε για τα Σαβ/κα.
    Φιλάκια Γιώτα

    ReplyDelete
  7. Καλησπέρα!!! Οι σχέσεις μου με τις αντζούγιες δεν ήταν πάντα αυτές που είναι τώρα! Πλέον τις λατρευω πάνω σε πίτσες, τις θεωρώ απαρίτητες στο αρνάκι κοκκινιστό και στην σάλτσα Βέρντε! Φυσικά περί ορέξεως κολοκυθόπιτα οπότε εσείς βάλτε ότι καταλαβαίνετε!!!

    Γιώτα μου σε καταλαβίνω απόλυτα...εγώ πάλι ενώ κάθεε μέτρα λεώ ότι θα ξεραθώ στον ύπνο, το βράδυ ως δια μαγειας ξυπνάω.....κάτι που δεν κάνω το πρωί....

    Μαγδούλα μου σε ευχαριστώ!!!
    φιλιά πολλά σε όλες σας!

    ReplyDelete

Please Leave your Comment

Related Posts with Thumbnails