Sunday, March 14, 2010

Σοκολατένιο Τιραμισού (Tiramisu)

Καλησπέρα καλά μου παιδάκια,

αυτό το ΣΚ ήμουν ιδιαίτερα προκομμένη μιας και όπως ξαναγραψα η εργασία τελείωσε και έχω πιο πολύ ελεύθερο χρόνο. Ένα από τα πολλά που έφτιαξα ήτνα κάτι που έιχα από καιρό στο μυαλό μου και συγκεκριμένα από τότε που ο σατανικός Γιώργος μου μήνυσε ότι θέλει να φάει τιραμισού από τα χεράκια μου για να ανακαλέσει αργότερα λέγοντας μου ότι πλάκα έκανε μιας και ..... έτσι και αλλιώς θα έχω την λάθος συνταγή! Οκ το δέχομαι.. δεν ξέρω πως είναι η συνταγή του πραγματικού τιραμισού και πολύ πιθανόν όλα αυτά τα χρόνια να τρώγα και να φτιάχνα τιραμισού μαιμούδες αλλα χου κέαρς ρε; Γι αυτό και εγώ από γινάτι αποφάσισα χτες να φτιάξω ένα ακόμα πιο....μαιμουδίστικο τιραμισού και μάλιστα ένα με μπόλικη σοκολάτα που τόσο αγαπάει η Λίζα μπάς και καταφέρω να της το φτιάξω μετά την νηστεία. Αντι για μπισκότα σαβαγιάρ αποφάσισα να κάνω ένα σοκολατένιο παντεσπάνι και μάλιστα ένα τύπου ζάχερ. Την συνταγή την έχω απο μια καλή φίλη ζαχαροπλάστισα από την Αυστρία. Και επειδή το παντεσπάνι από μόνο του δεν μου ήταν αρκετά σοκολατένιο αποφάσισα να το ποτίσω αντί με εσπρέσσο, με ένα σιρόπι σοκολάτας. Μόνο την κρέμα άφησα σχεδόν ανέπαφη.... Την μπαστάρδεψα μόνο με λίγω άρωμα σοκολάτας... ξέρετε αυτά τα σιρόπια τύπου Starbucks και San Francisco που βάζουν στους καφέδες .... Και το κάνα.... και έγινε υπέροχο..... Φάε την σκόνη μου λοιπόν Κε Γιώργο....... και εσύ και το παλιοτιραμισού σου.....

Πάμε στην συνταγούλα;



Παντεσπάνι σοκολατένιο τύπου ζάχερ

150 γρ. κουβερτούρα
125 γρ. βούτυρο
5 αυγά
125 γρ. ζάχαρη
1 φακελάκι βανίλια η το ξύσμα απο 1/2 φυσική βανίλια
1 πρέζα αλάτι
50 γρ. αλευρι
50 γρ. κορν φλάουρ
1 κουταλάκι μπεικιν
50 γρ. αλεσμένα αμύγδαλα

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς. Χωρίζουμε τα αυγά. Λιώνουμε το βούτυρο με την κουβερτούρα. Χτυπάμε τα αυγά με την ζάχαρη και την βανίλια μέχρι να πήξουν και να αφρατέψουν. Χτυπάμε και τα σπράδια με το αλάτι σε σφιχτή μαρέγγα. Ενώνουμε το αλέυρι με το μπεικιν, τον κορν φλαόυρ και τα αλεσμένα αμύγδαλα και τα ανακατέυουμε με τους κρόκους ανακατέυοντας απαλά. Προσθέτουμε και το βούτυρο με την σοκολάτα προσεκτικα και τέλος την μαρεγγα προσεχοντας να μην μας ξεφουσκώσει το μείγμα. Ψήνουμε το μείγμα είτε σε στρογγυλή φόρμα στην τελευταία σκάλα του φούρνου για 45 λεπτά η σε λαμαρίνα φούρνου στη μεσαία σκάλα για 15 περίπου λεπτά. Παρόλλα αυτά καλά είναι να δοκιμάσετε με ένα ξυλάκι αν έχει ψηθεί. Αν βγει καθαρό σημαίνει ότι ειναι έτοιμο. Αν το ψησετε σε φόρμα θα πρέπει μετά το ψησιμο να χωρισετε το παντεσπάνι οριζοντίως σε 3 μέρη σε τρία μέρη.



Για το σιρόπι σοκολάτας

250 μλ νερό
250 γρ. ζάχαρη
το ξύσμα από μια φυσική βανίλια
4 κουταλιές κακάο

Βάζετε το νερό με την ζάχαρη και την βανίλια να βράσουν μέχρι το σιρόπι να δέσει ελαφρά. Ρίχνετε το κακάο και συνεχίζετε το βράσιμο μέχρι το μειγμα να πήξει. Υπόψην ότι το σιρόπι κρυώνοντας θα πήξει και άλλι γι αυτό μην το αφήσετε πολύ στην φωτιά. Αν θέλετε μπορείτε αντι για νερό να χρησιμοποιήσετε εσπρεσσο. Γίνετε το ίδιο καλό και για το συγκεκριμένο τιραμισού είναι ότι πρέπει. Φυσικά η δοσολογία που δίνω εδώ είναι μπόλικη αλλά αν το βάλετε σε μπουκάλι κραταέι αρκετό καιρό.

Για την κρέμα

3 αυγά
250 γρ. μασκαρπόνε
80 γρ. ζάχαρη
3 κουταλιές σιρόπι σοκολάτας (τύπου Starbucks ή San Francisco )

100 γρ. σοκολάτα γάλακτος
κακάο


Χωρίζετε τα αυγά. Αν δεν είστε σίγουροι για την ποιότητα τους τότε καλύτερα να χτυπήσετε τους κρόκους με την μισή την ζάχαρη και το σιρόπι σε μπεν μαρί μέχρι να φτάσουν τουσ 60 βαθμούς. Με το ίδιο σκεπτικό χτυπάτε τα ασπράδια σε ιταλική μαρέγγα. Δηλαδή. Χτυπάτε τα ασπράδια μέχρι να αποκτήσουν μια κρεμώδης υφή. Βάζετε τη ζαχαρη με μια κουταλιά νερό να βράσει και συνεχίζοντας το χτύπημα ρλιχνετε το σιρόπι λίγο λίγο στην μαρέγγα. Συνεχίζετε να χτυπάτε μέχρι να κρυώσει και να αποκτήσει λάμψη. Φυσικά αυτά τα δύο βήματα μπορείτε να τα παραλέιψετε και να χτυπήσετε κανονικά τους κρόκους με την ζάχαρη και το σιρόπι μέχρι να πήξουν και αφρατέψουν. Συνεχίζοντας το χτύπημα ρίχνετε κουταλιά κουταλιά το μασκαρπόνε. Τα ασπράδια τα χτυπάτε ξεχωριστά με την υπόλοιπη ζάχαρη σε σφτιχτή μαρέγγα και την ανακατέυετε απαλά με τους κρόκους.

Τώρα αν δυσκολέυεστε να βρείτε μασκαρπόνε υπάρχει μαι πολύ ευκολη και γρήγορη λύση.

Σπιτικό Μασκαρπόνε (Home Made Mascarpone)

450 γρ. Κρέμα γάλακτος
το χυμό από μισό λεμόνι

Βάζετε την κρέμα να κάψει. προσθέτετε το χυμό λεμονιού και ανακατεύετε μέχρι το μειγμα να αρχίσει να πήζει. Αποσύρετε από την φωτιά, σκεπάζετε και το αφήνετε ολή την νύχτα. Η κρέμα θα πήξει και άλλο σε αυτό το διάστημα. Καλύπτετε ενα σουρωτήρι με ενα πυκνό τούλι (στο χωριό μου τα λέμε αυτά τσαντήλα) και ρίχνετε εκέι το μείγμα. Το τοποθετείτε στο ψυγείο για 24 ώρες. Έτοιμο το χειροποίητο μασκαρπόνε. Στο ψυγείο διατηρείται μέχρι και μία εβδομάδα.


Στο γλυκό μας τώρα. Προτίμησα να το φτιάξω σε βαζάκια σαν αυτά που βάζουν τις μαρμελάδες. Εντωμεταξύ ήταν ολόκληρη περιπέτεια μέχρι να βρώ κάποια. Οι γερμανοί παραέιναι οργανωμένοι οπότε αφού έψαξα όλα τα μαγαζιά και δεν βρήκα τίποτα σκέφτηκα να ρωτήσω ένα πωλητή που στο καλό τα χουν. Η απάντηση που πήρα ήταν "Δεν είναι ακόμα καιρός για μαρμελάδες κυρά μου!!! Ελάτε τον Μάη πάλι..." Ζήσε Μαή μου να φάς ......τιραμισού στο βαζάκι δηλαδή.... Οπότε τα παρείγγηλα από το ίντερνετ και ησύχασα.....
Ξαναμανά στο γλυκό ..... πρώτα έβαλα στον πάτο λίγο από το σπιτικό σιρόπι σοκολάτας. μετα από μια κουταλία κρέμα, ενα δισκάκι παντεσπάνι κομμενο στα μέτρα του βαζακίου, ξανά πλημμύρα από σπιτικό σιρόπι σοκολάτας, κρέμα, παντεσπάνι, σπιτικό σορόπι, κρέμα και για τελείωμα μπόλική τριμμένη σοκολάτα γάλακτος και πασπάλισμα με κακάο. Ε και άμα θέλετε ματαβάνετε σορόπι....... Παγώνετε για περίπου 4 ώρες.... τσακίζετε!!!!!



Φιλούρες.......

Αυριο με Σαρακοστιανά.... μπορεί να μην νηστέυω αλλά ξέρω να τα φτιάχνω.....

3 comments:

  1. Δεν ξέρω πως το λένε αλλά και μόνο που το βλέπω έχω πάθει κάτι!!!

    ReplyDelete
  2. Αχ τι μου κάνεις τώρα.Σε αυτά τα γλυκά δεν μπορώ να αντισταθώ είδικα στην ζάχερ τορτα.Φιλιά.

    ReplyDelete
  3. πολυ ωραιο τιραμισου!!! και το σπιτικο μασκαρπονε σιγουρα θα το δοκιμασω!!!

    ReplyDelete

Please Leave your Comment

Related Posts with Thumbnails