Thursday, March 11, 2010

Tarte Tatin με Mango και Νεκταρίνια

Kαλημερούδια!!!

Σήμερα μιας και δεν έχω πολύ δουλειά είπα να σας δώσω κάμποσες συνταγές μήπως και μπορέσω έτσι να σας αποζημιώσω για τις προηγούμενες ημερες που έλειπα. Αρχίζω λοιπόν με μια τάρτα tatin. Εδώ στο γραφείο συχνά πυκνά μας φέρνουν φρούτα. Από το καλάθι που μας φέραν την δευτερα περίσσεψαν 3 νεκταρίνια της κακιας ώρας και 1 mango τα οποια δεν ήθελε να φάει κανεις τέτοια που ήταν. Ρωτήθηκα λοιπόν αν μπορώ να τα πάρο μαζί να τα κάνω κάποιο γλυκό ώστε να μην πεταχτούν... Το παν και το κάνα. Αρχικά σκέφτηκα να κάνω κάποιο Streusel Kuchen αλλα δεν ήξερα κατά ποσο το mango θα πήγαινε σε κάτι τέτοιο... Η αλήθεια είναι ότι φοβήθηκα μην γίνει νιάνια.... Οποτε σπίτι άρχισα να ψάχνω τα βιβλία μου και έπεσα επάνω στην ιστορία για την τάρτα tatin.

Για όσους ακούν το όνομα για πρώτη φορα, η tarte tatin είναι μια κανονική τάρτα η οποια όμως ψήνεται ...ανάποδα! Πρώτα δηλαδή μπαίνουν τα φρούτα στην φόρμα και από πάνω μπαίνει η ζύμη η οποια μπορεί να είναι είτε μια ζύμη mprize, είτε σφολιάτα είτε αυτή που έχω δώσει εδώ για την American Apple Pie. Λένε ότι η παρασκευή της προέκυψε τυχαία από τις αδελφές Tatin στις οποιες και οφείλει το όνομα της. Κάτι σαν τα Brezel ένα πράμα....

Αποφάσισα λοιπόν να κάνω μια τέτοια τάρτα και για ζύμη πήρα αυτή της Apple Pie ελαφρώς παραλλαγμένη. Αντί δηλαδή για 225 gr. Βούτυρο, έβαλα μονο 200 gr. και αντί για 80 ml νερό 130 ml. Όπως σας είχα γράψει και τότε στην Apple Pie, όσο πιο πολύ νερό χρησιμοποιήσετε τόσο πιο καλή θα γίνει η ζύμη σας. Φυσικά αυτό δεν σημαίνει ότι παίρνουμε το κουβα και ρίχνουμε όσο να ναι λες και ποτίζουμε ντομάτες. Το νερό μπαίνει λίγο λίγο και περιμένουμε μέχρι να απορροφηθεί εντελώς από τον ζύμη πριν να ρίξουμε το υπόλοιπο. Aντιλαβου?

Πάμε στη Συνταγή τώρα




Tarte Tatin με Mango και Νεκταρίνια (της κακιας ώρας)

Για την Ζύμη

300 gr. αλεύρι
200 gr. Βούτυρο
130 gr. νερό παγωμένο
3 κουταλιές ζάχαρη

3 νεκταρίνια κομμένα σε φέτες 1/2 εκατοστού
1 mango κομμένο σε φέτες 1/2 εκατοστού
Βούτυρο για την φόρμα
Περίπου 1/2 κούπα μαύρη ζάχαρη για την φόρμα

Kάνουμε πρώτα την ζύμη με το τρόπο που σας έχω υποδείξει εδώ και λαμβάνοντας υπόψιν και τα παραπάνω. Την τυλίγουμε σε μεμβράνη και την αφήνουμε στο ψυγείο όση ώρα προετοιμάζουμε τα φρούτα. Στα φρούτα τώρα. Αν ίνα της κακιας ώρας όπως τα δικά μου, αφού τα κόψετε σε φέτες (στα νεκταρίνια αφήνουμε τις φλούδες), καίτε λίγο βούτυρο στο τηγάνι και τα περνάτε λίγο πρώτα από κει, αφού τα πασπαλίσετε λίγο με μαύρη ζάχαρη. Τα αφήνετε μέχρι να πάρουν λίγο χρώμα. Το ίδιο κάνετε και με το mango. Τα αφήνετε τα αφήνετε στην άκρη να κρυώσουν. Βουτυρώνετε μια φόρμα τάρτας και καλύπτεται τον πάτο της με μπόλικη μαύρη ζάχαρη. Εγώ για μια φόρμα 24 cm χρειάστηκα περίπου 1/2 κούπα. Στρώνεται τα φρούτα εναλλάξ, προσέχοντας τα νεκταρίνια να είναι με την φλούδα προς τα κάτω. Ανοίγετε την ζύμη με διάμετρο 2 εκατοστά μεγαλύτερη από αυτή της φόρμας και καλύπτεται με αυτή τη φόρμα. Περνάτε την ζύμη με τον πλαστή, πιέζοντας στις άκρες περισσότερο ώστε η ζύμη να κοπεί ακριβώς στα άκρα της τάρτας. Ψήνεται σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς για περίπου 25 λεπτά. Βρέχεται μια πετσέτα και ακουμπάτε εκεί πάνω την τάρτα. Την αφήνετε για μερικά λεπτά. Την καπακώνετε με ένα πιάτο και την αναποδογυρίζεται προσεκτικά. Προσοχή γιατί θα τρέξουν ζουμιά.














Καλύτερα θα είναι να την αναποδογυρίσετε επάνω σε μια σήτα, να την αφήσετε να στραγγίξει και μετά να την βάλετε σε ένα πιάτο. Το ζουμί μην το πετάξετε, αφήστε το λίγο να κρυώσει και περιχύστε με αυτό το γλυκό. Θα δείτε ότι όσο κρυώνει παίρνει την υφή καραμέλας. Σερβίρεται το γλυκό χλιαρό με σαντιγύ! Όνειρο!!!

1 comment:

Please Leave your Comment

Related Posts with Thumbnails