Thursday, January 14, 2010

Μοσχαράκι με πράσα και αυγολέμονο (πρασατο)

Καλημερούδια παιδάκια μου!

σήμερα χωρίς πολλά πολλά λόγια γιατί ξενυχτήσαμε πάλι και είμαστε ακόμα με την τσίμπλα στο μάτι...

σήμερα ένα κλασικότατο ελληνικό φαγητό και πολυαγαπημένο! Η μάνα μου το φτιάχνει πάντα κόκκινο, η πεθερά μου λεμονάτο. Αν και μου αρέσουν και τα δυο πολύ αυτή τη φορα προτίμησα το λεμονάτο.



πάμε?

Μοσχαράκι με πράσα και αυγολέμονο (πρασατο)

για 4-6 άτομα

1 kg Μοσχαρίσιο κρέας (ελιά η ποντίκι)
1 1/2 kg πράσα
5 κλωνάρια σέλινο
1/3 σέλερι (ριζα σελίνου)
1 κρεμμύδι
1/2 ματσάκι άνηθο
1 ποτηράκι ελαιόλαδο
αλάτι, πιπέρι
2 ποτήρια ζεστό νερό

2 κρόκους
το χυμό από ένα λεμόνι

Πλένουμε και κόβουμε το κρέας σε μικρά κομματάκια. Στεγνώνουμε με απορροφητικό χαρτί. Δεν αφήνουμε το κρέας ώρες ολόκληρες μέσα στο νερό!!! χάνει όλες τις ουσίες του. Σχίζουμε τα πράσα στη μέση και τα κόβουμε σε κομματάκια 3 εκατοστών. Εγώ συνηθίζω να βάζο μονο το άσπρο μέρος και μερικά εκατοστά από το πράσινο. Τα πλένουμε και αυτά καλά για να φύγει το χώμα. Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι και τον άνηθο. Καθαρίζουμε το σέλερι και το κόβουμε σε κυβακια 2 εκατοστών.



καίμε το λάδι σε μια κατσαρόλα και καβουρδίζουμε πρώτα τα λαχανικά. Τα βγάζουμε με το τρυπητό. Στο ίδιο λάδι καβουρδίζουμε το κρέας από όλες τις μεριές. Θα περιμένετε να καβουρντιστεί καλά από την μια πλευρά και μετά θα το γυρίζετε από την άλλη. Δεν ανακατώνουμε όλη την ώρα λες και χτυπάμε ξινόγαλα. Επίσης αν έχετε μικρή κατσαρόλα, καλά είναι να καβουρντίσετε το κρέας λίγο λίγο. Αλλιώς πέφτει η θερμοκρασία του λαδιού και το κρέας αργεί να πιάσει κρουστα και χάνει όλα τα υγρά του με αποτέλεσμα να γίνει στεγνό και άνοστο. Αλατοπιπερώνουμε και σβήνουμε με το ζεστό νερό. Ποτε με κρύο!!! Σκεπάζουμε και αφού αρχίσει να βράζει, χαμηλώνουμε και βράζουμε για περίπου 20 λεπτά.
Mετά τα 20 λεπτά προσθέτουμε τα λαχανικά και αφήνουμε να βράσουν πάλι για αλλα 30 λεπτά. Λογικά, αν έχετε πάρει καλής ποιότητας κρέας το φαγητό θα πρέπει να είναι ήδη έτοιμο. Μην βάλετε τα πράσα από την αρχή. Θα γίνουν νιάνια. Τα πράσα που πήρα εγώ ήταν πολύ τρυφερά και ήδη τα 30 λεπτά ήταν πολύ....

Αποσύρεται από την φωτιά. Χτυπάτε τους κρόκους καλά και ανακατεύεται με το χυμό λεμονιού. τα ασπράδια δεν χρειάζονται. Μονο μπελάς είναι. Ο κρόκος πήζει την σαλτσούλα, όχι το ασπράδι. Ρίχνουμε στους κρόκους λίγο από το ζουμάκι του φαγητό για να πάρει θερμοκρασία και το ξαναρίχνουμε όλο μαζί στην κατσαρόλα ανακατεύοντας καλά.

Σερβίρουμε με μπόλικο άσπρο ψωμάκι!

3 comments:

  1. κι εγω ετσι το προτιμω!

    ReplyDelete
  2. Εγώ πάλι φτιάχνω το ίδιο αλλά με χοιρινό.
    Όπως και να 'ναι..σλουρπ !!!

    ReplyDelete
  3. kai h manoula muo me xoirino to ftiaxnei, apla edo to apofeugoume... opos kai na xei einai pentanostimo!!

    ReplyDelete

Please Leave your Comment

Related Posts with Thumbnails