Monday, December 7, 2009

Pasta με καλαμαρια και σάλτσα κόκκινης πιπεριάς

καλημερούδια!

Αν και έκανα κάμποσα ακόμα μπισκοτάκια, δεν βρήκα το χρόνο όλο το ΣK να τα περάσω στον yπολογιστη. Υπόσχομαι όμως ότι θα το κάνω σήμερα το απόγευμα. Mέχρι τότε σας δίνω μια συνταγή για μια νηστίσιμη μακαρονάδα!



Για 4 άτομα
1 kg pasta (εγώ προτιμώ τα Orecchiette)

8 περίπου καλαμαρια κομμένα σε φέτες
8 κουταλιές ελαιόλαδο
6 πιπεριές κόκκινες
3 κουταλιές μπαλσάμικο
1 κρεμμύδι κόκκινο ψιλοκομμένο
5 σκελίδες σκόρδο (2 από αυτές ψιλοκομμένες)
2 κλωναράκια θυμάρι
2 κλωναράκια δεντρολίβανο
100 gr λιαστές ντομάτες ψιλοκομμένες
4 κουταλιές κουκουνάρι καβουρδισμένο
50 gr. ελιές πράσινες χωρίς κουκούτσι
μια χούφτα φύλλα βασιλικού ψιλοκομμένα
αλάτι, πιπέρι

και για τους μη νηστεύοντες
100 gr παρμεζάνα τριμμένη

πλένετε τις πιπεριές, τις σκουπίζετε και τις βάζετε στο φούρνο στους 230 βαθμούς μέχρι να μαυρίσουν. Τις βγάζετε και τις βάζετε σε ένα taper, τις κλείνετε αεροστεγώς και τις αφήνετε για 15 λεπτά περίπου. Τις βγάζετε, τις ξεφλουδίζετε και τις πολτοποιείτε στο μπλέντερ. Πλένετε και σκουπίζετε τα καλαμαρια, τα κόβετε σε ροδέλες και τα αλατοπιπερώνετε. Πατάτε τις τρεις σκελίδες σκόρδο, μαζί με τις φλούδες, ελαφρά με ένα μαχαίρι για να ανοίξουν. Ζεσταίνεται 5 κουταλιές λάδι σε ένα τηγάνι και τηγανίζετε τα καλαμαρια για περίπου 3 λεπτά μαζί με το σκόρδο, το θυμάρι και το δεντρολίβανο. Τα βάζετε σε ένα πυρίμαχο σκεύος , τα σκεπάζετε με ένα αλουμινόχαρτο και τα βάζετε στο φούρνο (στους 100 βαθμούς) όπου και τα διατηρείτε ζεστά.

Ρίχνετε το υπόλοιπο λάδι στο τηγάνι που κάνατε τα καλαμαρια και καβουρντίζετε το κρεμμύδι. Προσθέτετε τις ντομάτες, τις ελιές, τα σκόρδα (ψιλοκομμένα)τον χυμό πιπεριάς και το μπαλσάμικο.
Στο μεταξύ βράζετε τα μακαρόνια και πριν τα στραγγίξετε, κρατάτε περίπου ένα φλιτζάνι από το νερό τους.
Προσθέτετε τα καλαμαρια στην σάλτσα, τον βασιλικό και το κουκουνάρι και ανακατεύετε με τα μακαρόνια. Αραιώνετε και δένετε με λίγο από το νερό που κρατήσατε. Αλατοπιπερώνετε αν χρειάζεται και πασπαλίζετε με παρμεζάνα αν δεν νηστεύετε :)
Σούπερ που λέει και ο κουνιάδος μου!!!!!


Μικρή παρένθεση: Επειδή καλαμαρια με καλαμαρια διαφέρουν, καλά είναι να τηγανίσετε πρώτα ένα και να δείτε ποσο χρόνο χρειάζονται για να μαλακώσουν. Εγώ έχω τύχει καλαμαρια που θέλουν ακριβώς 3 λεπτά και καλαμαρια που θέλουν 3 μέρες :))

Φιλούρες!

1 comment:

  1. Οτι χρειάζεται για να "ξεφύγουμε" απο τα πιάτα με κρέας καλή μου.

    ReplyDelete

Please Leave your Comment

Related Posts with Thumbnails