Monday, October 26, 2009

Πατατόψωμο

Καρτοφελ λιζε καρτοφελ φρανζ, βολεν τανζεν ντεν καρτοφελ τανζ!!!



την προηγουμενη παρασκευή είχαμε στο παιδικό σταθμό την γιορτή των ευχαριστιών. Σαν θέμα διαλέξαμε την πατάτα. Εμείς οι γονείς πέρα το ότι έπρεπε να βοηθήσουμε τα παιδάκια μας να φτιάξουν έναν "πατατοβασιλια", έπρεπε να ενισχύσουμε και τον μπουφέ με διαφορα φαγώσιμα. Πέρα από πατοσαλατατες, πατάτες gratin και πατατοκροτετες έκανα και ένα πατατοψωμο. Μπορώ να πω ότι έγινε πεντανόστιμο. Αλήθεια! Μέχρι τότε είχα δοκιμάσει διαφορες συνταγές αλλα καμια δεν με ενθουσίασε ιδιαιτερα. Έκανα λοιπόν ένα μικρό συνδυασμό και ιδού το αποτέλεσμα




Τα υλικά

400 gr αλεύρι για όλες τις χρήσεις
100 gr αλευρι ολικής αλέσεως
100 gr. έτοιμο πουρέ πατάτας (ναι ναι αυτό στο φακελάκι..θα σας πω παρακάτω γιατί)
1 φακελάκι μαγια ξερή
1 φλιτζανάκι ελαιόλαδο
1 κουταλάκι ζάχαρη
1 κουτάλι αλάτι
1 κούπα καβουρδισμένα και χοντροκομμενα ξηροκαρπια
περίπου 300 ml νερό χλιαρό
1 ταψάκι
όρεξη για ζύμωμα

Λοιπόν. Καταρχήν να σας εξηγήσω για toν πουρέ. Φυσικά και μπορείτε να βάλετε φρέσκες πατάτες. Εγώ κανονικά τέτοιες βάζω. Τις βράζω, τις ξεφλουδίζω, τις λιώνω και τις ανακατεύω με το αλεύρι. Αλλά εγώ είμαι προκομμένη και δεν με πειράζει να παδευτώ λίγο παραπάνω..! Το ότι αυτή τη φορα έβαλα πουρέ έτοιμο δεν το κάνα για μένα και για λόγους ευκολίας αλλα για εσάς τις τεμπέλες! Μαίστα! Να δω τι δικαιολογία θα βρείτε τώρα για να μην το φτιάξετε!

Πάμε λοιπόν,

διαλύουμε την μαγια σε ένα ποτήρι νερό. Ανακατεύουμε τα αλευρα με το πουρέ. Προσθέτουμε την μαγια, την ζάχαρη και τους ξηρούς καρπούς και ζυμώνουμε. Προσθέτουμε το υπόλοιπο νερό λίγο λίγο. Στο τέλος ρίχνουμε και το αλάτι. Εδώ να πω ότι καλύτερα είναι να κάνετε τη ζύμη σε mixer γιατί κολλάει λίγο. Δεν πρέπει να είναι πολύ σφιχτή. Όταν πιστεύετε ότι έχει ζυμωθεί αρκετά (εγώ την χτυπάω κάπου 5 λεπτά στο mixer) λαδώνετε τα γλυκά σαςχεράκια καλά και αφού την πάρετε από το mixer, την βάζετε σε ένα οποιοδήποτε σκεύος,την σκεπάζετε με καθαρή πετσέτούλα και την αφήνετε να φουσκώσει σε κρύο μέρος για περίπου 2 ώρες. Μετά την 1 ώρα ξαναλαδώνετε τα φρεσκομανικιουρισμένα χεράκια σας και κάνετε ένα stretch&fold. Σ αυτό το σημείο εγώ την βάζω σε μια φόρμα σιλικόνης τετράγωνη, την ξανασκεπάζω και την αφήνω για την άλλη 1 ώρα.
Προθερμαίνω το φούρνο μου στους 240 βαθμούς, αλείφω την επιφάνεια του ψωμιού με λάδι και ψήνω στην προτελευταία σκάρα (2η από κάτω) για 10 λεπτά. Χαμηλώνω στους 220 και ψήνω για αλλα 10 λεπτά. Το βγάζω από την φόρμα και το τοποθετώ γυμνό πάνω στην σκάρα, χαμηλώνω στους 200 βαθμούς και το ψήνω για αλλα 15 λεπτά. Επειδή ο κάθε φούρνος όμως είναι διαφορετικός, καλού κακού πριν να το βγάλετε, χτυπήστε το ψωμί από κάτω. Αν ακούγεται σαν να είναι κούφιο τότε είναι έτοιμο. Αν όχι, βάλτε το για αλλα 10 λεπτακια. Αν και πάλι δεν είναι έτοιμο τότε καλύτερα να πάτε να πάρετε ένα από το φούρνο όσο έχετε χρόνο!

Παρεπιμπτοντως...ο δικος μας βασιλιάς βγήκε 2ος! πρώτος βγήκε ένας ξενέρωτος με μπλε μανδύα...πφφφφφ.... Του χρόνου όμως...!!!!
Σας φιλώ!!!

1 comment:

  1. χαχαχα... μου φαίνεται θα ακολουθήσω την τελευταία συμβουλή σου και θα πάω κατευθείαν στο φούρνο της γειτονιάς μου!
    και του χρόνου να κατακτήσετε την πρωτιά!!!

    ReplyDelete

Please Leave your Comment

Related Posts with Thumbnails