Monday, May 18, 2009

Ψωμάκι αζύμωτο και Σαλάτα με αβοκάντο

Με το ψωμί με συνδέεει μια ιδιαίτερη σχέση. Όχι μόνο επειδή το τρώω με όλα σχεδόν τα φαγητά, ακόμα και με τα μακαρόνια, αλλά και επειδη με αυτό συνδέονται οι πιο όμορφες και οι πιο μυρωδάτες αναμνήσεις μου.
Στo χωριό που μεγάλωσα φούρνος δεν υπήρχε, οπότε οι γυναίκες ήταν αναγκασμένες να ζυμώσουν. Το καλό ήταν ότι όλοι σχεδόν στο χωριό είχαν δικά τους σιτηρά. Μετά το θέρο τα πηγαίναμε στο μοναδικό μύλο του για να μας τα αλέσει. Στη συνέχεια φορτώναμε τα τσουβάλια με το αλεύρι και τα πίτουρα στα άλογα και τα πηγαίναμε σπίτι.

Αποβραδύς έβαζε η μάνα μου το προζύμι σε μια λεκανίτσα με χλιαρό νερό, έριχνε και λίγο αλέυρι και λίγη ζάχαρη και το άφηνε να φουσκώσει. Την άλλη μερα το βαζε στην σκάφη μαζι με αλέυρι, λιγο λάδι, νερό και αλάτι και το ζύμωνε για τουλάχιστον 40 λεπτά.
Στην συνέχεια το πλαθε σε καρβέλια, το σκέπαζε με πετσέτα και το τύλιγε σε μια κουβέρτα ωστε να είναι στα ζεστά. Το άφηνε τουλάχιστον 3 ώρεςνα φουσκώσει.

Στο μεταξύ είχε ανάψει το μπουχαρί ή τζάκι οπως το ξέρουν οι περισσότεροι, και είχε βάλει πάνω τη γάστρα, ένα τεράστιο καπάκι σκεπασμένο με στάχτη, για να κάψει.
Όταν το ψωμί ήταν ετοιμο, το βάζε πάνω στην πιροστιά και το σκέπαζε με τη γάστρα. Το αφηνε για 50 λεπτά περίπου. Αν παρακοκκίνιζε, το σκέπαζε με βρεγμένα αμπελόφυλλα.

Όταν ήταν πλέον έτοιμο, το αναποδογύριζε επάνω σε μια πετσέτα για να μην ιδρώσει. Και τότε να δείτε γλέντια! Σαν παλαβά κάναμε να κόψουμε από το λαχταριστό αφράτο ψωμάκι και να το γεμίσουμε είτε με δικο μας κατσικίσιο τυράκι, είτε με φρεσκοχτυπημένο βούτυρο. Αλλά και σκέτο ήταν σκέτη απόλαυση.


Αυτές τις αναμνήσεις θέλησα να τις περάσω και στα δικα μου παιδιά οπότε κάθε φορά που ζυμώνω αφήνω να ανακατεύονται όλοι στη κουζίνα. Το προζύμι το έχω από τότε σχεδόν που παντρεύτηκα.

Καμιά φορά όμως δεν προλαβαίνω να το ετοιμάσω και έτσι έχω μια εναλλακτική λυση… το ψωμί της τεμπέλας!! Γίνεται γρηγορα, δεν χρειάζεται ζύμωμα και ειναι πεντανοστιμο!! Δεν έχει μείνει ποτέ ψιχουλο για να μπαγιατισει!! Η συνταγή προέκυψε εντελώς τυχαία όταν μια μέρα δεν είχα αρκετό αλευρι για να κάνω κανονικο ψωμί.

Χρειαζόμαστε

Ψωμί χωρίς ζύμωμα


1 1/2 φακελάκι μαγιά (εδώ ένα φακελάκι είναι για 500 γρ αλεύρι)

Περίπου 600 μλ νερό

Περίπου 700 γρ αλέυρι

Μια κουταλιά ζάχαρη
1 κουταλιά αλάτι χοντρό


Η εκτέλεση εντελώς απλή. Ανακατώνετε απλά όλα τα υλικά, εκτός από το αλάτι μαζί, αφήνετε για περίπου 2 ώρες σκεπασμένο, προσθέτετε το αλάτι, ξαναανακατεύετε και το βάζετε είτε σε μακρόστενη φόρμα, ή όπως το κάνω εγώ, σε λαδόκολα με δύο μπουκάλια αριστερα και δεξιά, ραντίζοντας το με λίγο αυτό νερό. Η κρούστα γίνεται έτσι πιο νοστιμη. Πασπαλίζετε αν θέλετε με σουσάμι ή άλλα ξηροκάρπια και ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς, αρχικά στη τελευταία σκάλα για 10 λεπτά και μετά στην μεσαια για 20-30 λεπτά αναλογα με το μέγεθος του ψωμιού.
Έχει ψηθεί όταν χτυπώντας το απο κάτω ακούγεται σαν κούφιο. Το βάζετε πάνω σε σχάρα να κρυώσει και ……καταβροχθίζετε!!!



Με τι μπορείτε να το συνοδεύσετε? Ίσως με μια πεντανόστιμη σαλάτα με αβοκάντο?

IMG_2646

Για να την φτιάξετε χρειάζεστε

Σαλάτα με αβοκάντο, ντομάτα και βασιλικό


1 ώριμο αβοκάντο

Μερικές ντοματούλες

1 κόκκινο κρεμύδι

Μερικά φύλλα βασιλικού

Λίγη ρίγανη

Αλάτι, πιπέρι

Ελαιόλαδο

Μπαλσάμικο

Τυρί φέτα και αυγά βραστά (και τα δύο προεραιτικά)


Απλά ανακατώνετε όλα τα υλικά μαζί. Τίποτα πιο απλό και τίποτα πιο ευκολο. Σε περίοδο νηστείας την κάνω ακόμα και χωρίς λάδι! Αφήνετε να τραβήξει για κανένα τέταρτο πριν να την σερβίρετε!!! Καλη Όρεξη

2 comments:

  1. Πολύ ωραία η σαλάτα σου. Όσο για το ψωμάκι, σαν να μου μοσχομυρίζει μέχρι εδώ! Πολύ εύκολο, μέχρι και εγώ θα μπορώ να το φτιάξω.

    ReplyDelete
  2. Kalhmera koritsi mou. To psomi einai toso eukolo puo to kanei akoma kai o antras mou. Kai fysika apo geush kai aroma dne to syzhto.
    H salata de einai apo tis pio agaphmenes mou! Tairiazei me ola kai aresei se olous!
    Filia

    ReplyDelete

Please Leave your Comment

Related Posts with Thumbnails